Sprowadzanie żywności do USA

Planujesz podróż do USA i chcesz zabrać ze sobą jedzenie lub napoje? Pozwól nam wyjaśnić, jakie produkty spożywcze możesz wwieźć do Stanów, jak je przewozić i na co uważać, aby uniknąć kłopotów na granicy.

ESTA

Oficjalne zezwolenie na podróż do USA!

Wwożenie żywności do USA: wysokie grzywny

Jeśli wjeżdżając do USA masz w bagażu żywność, to przed przekroczeniem granicy musisz uporać się z przepisami amerykańskiej Służby Celnej i Ochrony Granic (CBP). Dzieje się tak dlatego, że naruszenie amerykańskich przepisów importowych może być kosztowne.

CBP odpowiada za egzekwowanie setek przepisów dla ponad 40 agencji rządowych, w tym U.S. Fish and Wildlife Service, U.S. Department of Agriculture oraz Centers for Disease Control and Prevention.

Stale obecni w portach wjazdowych Stanów Zjednoczonych, funkcjonariusze CBP, wraz ze swoimi psami snifferowymi, biorą na siebie odpowiedzialność za ochronę Ameryki przed wszelkimi zagrożeniami. Według statystyk opublikowanych przez CBP, tylko w roku fiskalnym 2021 było 630 150 pozytywnych inspekcji pasażerów.

Niezadeklarowanie żywności podczas wjazdu do Stanów Zjednoczonych drogą powietrzną, morską i lądową może skutkować grzywnami i karami w wysokości do 10 000 dolarów, jak podaje CBP.

Dlaczego niektóre produkty spożywcze są zakazane w USA?

Kiedy podróżujesz do Stanów Zjednoczonych z żywnością, możesz nieumyślnie wnieść do kraju zagraniczne szkodniki i choroby, które mogą zdewastować rolnictwo i środowisko.

Tylko w 2021 roku funkcjonariusze graniczni wykryli ponad 260 szkodników w bagażach podróżnych z USA. CBP ściśle współpracuje z U.S. Department of Agriculture Animal and Health Inspection Services, aby zidentyfikować i ocenić zagrożenia, jakie stwarzają np. larwy, gąsienice i choroby zwierząt.

Jakiej żywności nie wolno wwozić do USA?

W oparciu o ocenę zagrożeń dokonaną przez Departament Rolnictwa USA, wwożenie do USA większości produktów mięsnych, drobiowych, mlecznych i jajecznych jest zabronione lub podlega ścisłym ograniczeniom w zależności od kraju pochodzenia.

Z reguły produkty zwierzęce są zakazane z krajów, w których odnotowano choroby zwierzęce, takie jak choroba szalonych krów, pryszczyca, ptasia grypa i pomór świń. Również owoce, warzywa i rośliny podlegają niezwykle surowym przepisom niezależnie od epidemii.

Zakazana żywność wjeżdżająca do USA to:

  • Mięso, ryby, drób
  • świeże produkty mleczne
  • świeże jaja
  • świeże owoce i warzywa (z wyjątkami)
  • rośliny
  • nasiona i bulwy
  • produkty mięsne, takie jak rosół i mieszanka do zup.

Czasami jednak pojawiają się szare strefy. Na przykład produkty wieprzowe z Meksyku są zabronione, podczas gdy niewielka ilość na własny użytek (np. dobrze ugotowana na kanapce) może być dozwolona

Uwaga

Decyzje dotyczące wnoszenia żywności na teren Stanów Zjednoczonych, np. przekąsek w bagażu podręcznym na własny użytek, mogą się różnić w zależności od dnia, sytuacji bezpieczeństwa i dowodzącego w danym momencie agenta Border Patrol. Codziennie aktualizowane informacje o licznych gradacjach i wyjątkach można znaleźć na stronie internetowej Florida Department of Agriculture and Consumer Services Division of Plant Industry's Don't Pack a Pest.

Jaką żywność mogę wwieźć do USA?

Istnieje długa lista produktów spożywczych, które mogą być wwożone do USA, o ile są zapakowane w sposób akceptowalny z handlowego punktu widzenia. Należą do nich na przykład:

  • Przyprawy (z wyjątkiem liści i nasion cytrusów lub trawy cytrynowej)
  • Ketchup (catsup), musztarda i majonez.
  • Produkty do smarowania Marmite i Vegemite
  • Gotowe sosy, które nie zawierają produktów mięsnych
  • Oleje roślinne
  • Chleb, ciastka, krakersy, ciasta, batony granola, płatki śniadaniowe i inne wypieki oraz produkty przetworzone
  • Cukierki i czekolada
  • Sery pełne, które nie zawierają mięsa
  • Mleko dla niemowląt w odpowiedniej ilości
  • Soki
  • Herbata (z wyjątkiem koki, berberysu i luźnych liści cytrusowych)
  • Makarony bez produktów zwierzęcych
  • Mąka
  • Grzyby (czyste i bez ziemi)
  • Orzechy (prażone)
  • Orzechy kokosowe bez łupin
  • Czosnek, obrane goździki i imbir (czyste i bez ziemi)

W deklaracji celnej należy zgłosić wszystkie środki spożywcze, które przewożone są w bagażu rejestrowanym, podręcznym lub w pojeździe, bez wyjątku.

Import do USA: Przestrzegaj maksymalnych limitów

Przepisy dotyczące wwozu produktów spożywczych do USA dla podróżnych odnoszą się do rzeczy, które przewozisz na własny użytek lub jako prywatny prezent. Jeśli chcesz przewieźć przez granicę USA większe ilości w celu odsprzedaży, obowiązują Cię dodatkowe wymagania.

Wszystkie informacje dotyczące komercyjnego importu żywności do USA można znaleźć na stronie internetowej FDA (U.S. Food And Drug Administration).

Konsekwencje nieprzestrzegania amerykańskich przepisów importowych

Jeśli przypadkowo nie zadeklarowałeś jabłka lub małej przekąski w bagażu podręcznym, nie zawsze musi to być znaczący incydent, który skutkuje mandatem.

Niemniej jednak powinieneś być świadomy, że - w zależności od dnia, sytuacji bezpieczeństwa i osobistej oceny poszczególnych funkcjonariuszy granicznych - bardzo dobrze mogą wyglądać kłopoty i kary cywilne. Szczególnie poważne konsekwencje mogą spotkać Cię w przypadku celowej próby wwiezienia do Stanów Zjednoczonych zakazanej żywności.

Niezadeklarowanie żywności może skutkować grzywną w wysokości do 10 000 dolarów. Z drugiej strony, jeśli zadeklarujesz produkt żywnościowy zakazany do importu do USA, nie poniesiesz żadnych konsekwencji. Produkt spożywczy zostanie po prostu zatrzymany i zniszczony.

Zwolnienia dla produktów kanadyjskich w USA

Istnieją wyjątki dla owoców i warzyw z Kanady wjeżdżających do USA. Owoce i warzywa uprawiane w Kanadzie są generalnie dozwolone, jeśli posiadają etykietę identyfikującą je jako produkty kanadyjskie.

Produkty mięsne z Kanady (z wyjątkiem mięsa owczego, jagnięcego lub koziego) są dozwolone w bagażu pasażerskim. Jednak w przypadku wystąpienia chorób w niektórych regionach mogą obowiązywać ograniczenia (dotyczące owoców i warzyw oraz produktów mięsnych).

Wszystkie produkty spożywcze muszą być opakowane w sposób handlowy i szczelnie zamknięte oraz zawierać listę składników w języku angielskim. Ponadto dla wszystkich owoców, warzyw i produktów mięsnych przywiezionych z Kanady należy przedstawić dowód pochodzenia, taki jak paragon lub etykieta.

Wwożenie napojów alkoholowych do USA

Generalnie można wwieźć do USA do 5 litrów napojów alkoholowych o zawartości alkoholu od 24% do 70% w nieotwartych opakowaniach detalicznych. W przypadku napojów o zawartości alkoholu 24 % lub mniej nie obowiązują żadne ograniczenia ilościowe.

Uwaga

Limity importu alkoholu są różne w niektórych stanach. Przed podróżą do USA należy sprawdzić w Alcoholic Beverage Control (ABC), jakie przepisy obowiązują w stanie docelowym.

Jak przewieźć żywność do USA?

Podczas podróży samolotem obowiązują ścisłe zasady dotyczące płynów w bagażu podręcznym. Z reguły w bagażu rejestrowanym należy przewozić napoje o pojemności większej niż 100 ml. Wyjątki dotyczą tylko żywności dla niemowląt.

Pokarmy stałe, takie jak chleb, słodycze i ciastka, można przewozić zarówno w bagażu podręcznym, jak i rejestrowanym. W przypadku żywności takiej jak dżem lub smarowidło należy przestrzegać tych samych zasad co w przypadku płynów. W przypadku żywności w puszkach lub w proszku należy liczyć się z dodatkowym czasem spędzonym w punktach kontroli bezpieczeństwa i w urzędzie celnym, jeśli przewozi się ją w bagażu podręcznym.

Wwożenie żywności do USA: bazy danych i informacje

Więcej szczegółów na temat aktualnych ograniczeń i klasyfikacji dotyczących wwożenia żywności do Stanów Zjednoczonych można znaleźć w bazie danych FAVIR Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

W celu uzyskania indywidualnych informacji na temat importu produktów do USA można skontaktować się z Animal and Plant Health Inspection Service pod adresem AskNCIE.Products@aphis.usda.gov.

Złożyć wniosek o ESTA